Önkéntes tűzoltó szervezet

A Felsővámosi Önkéntes Tűzoltók Szervezete /a továbbiakban “ÖTT”/ 1924-ben alakult. Ebben az évben pusztított a falu történetének legnagyobb tűzvésze, melynek következtében tetemes anyagi károk keletkeztek és 21 ház leégett. A falu lakossága ez után úgy döntött, hogy létrehoznak egy önkéntes tűzoltó szervezetet. A szervezet alapító tagjai között voltak Benyák Károly, Bugár Géza, Jávorcsik Jenő, Novotny Béla és Radimák János. Az öTT feladata kezdetben a vagyoni tulajdon védelme volt, de az elmúlt évek során részt vett és részt vesz az árvízvédelmi munkálatokban is.

Az ÖTT tagjai minden évben részt vesznek a körzeti tűzoltóversenyen és megünneplik Szent Flórián – a tűzoltó védőszentjének napját, melyet részvételével az egész dunaszerdahelyi járásból mintegy 80 hivatásos és önkéntes tűzoltó megtisztel.

Az ÖTT legnagyobb sikerei közé tartozik, hogy 2006 májusában átvehették a Szlovák Köztársaság Belügyminisztériuma által kiadott “Köszönő levelet”, melyet az említett év tavaszán pusztító árvíz során nyújtott becsületes és odaadó munkáért ítéltek meg a szervezetnek és elkötelezett tagjainak.

Az ÖTT jelenlegi technikáját mindenekelőtt a Karosa CAS K25 márkájú speciális tűzoltókocsi képezi a szükséges tartozékokkal, amelyek lehetővé teszik a tűzeseteknél való bevetést vízzel és habbal, saját és külső oltóanyag-forrásokból. A tűzoltóautó kiterjedt tartozékai elérhetővé teszik az egyszerűbb beavatkozást hordozható tűzoltó készülékkel és a technikailag igényesebb beavatkozást alacsony és magas víznyomással. A tervek közt szerepel a tűzoltó autó modernizálása és rekonstrukciója is. Ami a többi tűzoltó technikát illeti, 2012-ben a Szlovák Köztársaság Környezetvédelmi Minisztériuma által megítélt támogatásnak köszönhetően teljes modernizáción esett át, többek közt új tömlők, szivattyúk, áramtermelő, sugárcsövek, munkaruhák, teleszkópos létra, tűzcsapkiterjesztő és egyéb szükséges dolgok voltak a kapott pénzügyi támogatásból vásárolva.

Az ÖTT-nek jelenleg 45 tagja van, köztük 5 nő és 11 fiatal tűzoltó. Az öTT elnöke
2009-től mostanáig JUDr. Domonkos Jenő. Az aktív tagok közé tartozik Bugár Ildikó, Benyák György, Nyári László, JUDr. Zalka Ede, Simon Milán, Bc. Németh Tamás, Pongrácz Oszkár, Barta Ottó és Horváth Mihály.