Önkéntes tűzoltó testület

A Felsővámosi Önkéntes Tűzoltók Testülete (a továbbiakban „ÖTT”) 1924-ben alakult. Ebben az évben pusztított a falu történetének legnagyobb tűzvésze, melynek következtében tetemes anyagi károk keletkeztek és 21 ház leégett. A falu lakossága ez után úgy döntött, hogy létrehoznak egy önkéntes tűzoltó szervezetet. A szervezet alapító tagjai között voltak: Benyák Károly, Bugár Géza, Jávorcsik Jenő, Novotny Béla és Radimák János. Az ÖTT feladata kezdetben a vagyoni tulajdon védelme volt, de az elmúlt évek során részt vett és részt vesz az árvízvédelmi munkálatokban is.

Az ÖTT tagjai minden évben részt vesznek a körzeti tűzoltóversenyen és megünneplik Szent Flórián, a tűzoltók védőszentjének napját, melyet részvételükkel a környező baráti testületek tagjai is megtisztelnek.

Testületünk legnagyobb érdemei közé tartozik, hogy 2006 májusában átvehették a Szlovák Köztársaság Belügyminisztériuma által kiadott „Köszönőlevelet”, melyet az említett év tavaszán pusztító árvíz során nyújtott becsületes és odaadó munkáért ítéltek meg a szervezetnek és elkötelezett tagjainak.

Az ÖTT jelenlegi technikáját mindenekelőtt az Iveco Daily CAS 15 típusú tűzoltóautó képezi a szükséges tartozékokkal, amelyek lehetővé teszik a tűzeseteknél való bevetést vízzel és habbal, saját és külső oltóanyag-forrásokból.

Ami a többi tűzoltó technikát illeti, 2012-ben a Szlovák Köztársaság Környezetvédelmi Minisztériuma által megítélt támogatásnak köszönhetően teljes modernizáción esett át, többek közt új tömlőket, szivattyúkat, áramfejlesztőt, sugárcsöveket, munkaruhákat, teleszkópos létrát, tűzcsapkiterjesztőt és egyéb szükséges dolgokat vásároltunk a kapott pénzügyi támogatásból.

2016 februárjában a fent már említett tűzoltóautó mellé testületünk a Szlovák Köztársaság Belügyminisztériuma által szert tett egy árvízvédelmi pótkocsira is, amely a következő felszereléseket tartalmazza: áramfejlesztő, zagyszivattyú, úszó szivattyú, búvárpumpa, tömlők, szívótömlők, kézi szerszámok, reflektorállvány, illetve mobilgát.

Amire még büszkék lehetünk, az az, hogy amióta járásunkban rendeznek Iveco Daily versenyt, azóta mindegyiken sikerült elérnünk az I. helyezést (2016,2017,2018,2019), illetve 2017-ben a másik csapatunknak a III. helyet.

Szervezetünknek jelenleg 40 tagja van, köztük 7 nő. Az ÖTT elnöke 2016-tól Bugár Ildikó. Az aktív tagok közé tartoznak: Bognár József, ifj. Bognár Sándor, Bugár Ildikó, Csiba Tamás, Horváth Mihály, Katona Adrián, Kálmán Pavol, Ing. Németh Péter, Mgr. Németh Péter, Mgr. Németh Tamás, Nyári Ádám, Pálfy Balázs, Pálffy Ferenc, Pongrác Oskár, Puha Zoltán, Simon Milán, Vaculka Krisztián, Vaculka Nikolasz.

Aktualizálva 2022.03.09.